Home > Hoe krijg je een SOA?

Hoe krijg je een SOA / geslachtsziekte

Geslachtsziektes kun je oplopen als je onveilig vrijt. De precieze overdracht kan per geslachtsziekte (of SOA) verschillen, maar geslachtsziektes kunnen overgedragen worden bij vaginale seks en anale seks, maar ook via beffen en pijpen. Meer informatie over de overdracht van specifieke geslachtsziektes, lees je onder Welke SOA’s zijn er.

Naast overdracht via (onveilige) seks, kunnen sommige SOA ook overgedragen worden via contact met besmet bloed (bijvoorbeeld bij een bloedtransfusie, bij het gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden of tijdens een onhygiënische tatoeage).

Als onveilige seksuele handeling wordt (onder andere) aangemerkt:

  • Vaginale seks zonder gebruik van een condoom (penis in vagina)
  • Anale seks zonder gebruik van een condoom (penis in anus)
  • Pijpen zonder gebruik van een condoom (penis in de mond)
  • Sperma in de mond of in het gezicht (ogen) tijdens orale seks
  • Beffen zonder gebruik van een beflapje (likken van de vagina)
  • Vrijen met een partner en met hulpmiddelen (hierbij kan er uitwisseling van sperma, voorvocht en afscheiding plaatsvinden via de hulpmiddelen (bijvoorbeeld een vibrator of dildo))

Mensen met een geslachtsziekte zijn meestal niet herkenbaar en veel mensen weten ook niet dat ze er een hebben. Iedereen is dus een potentiële bron van geslachtsziekten. Bij wisselende contacten is het daarom sterk aan te raden, de kans op een SOA of geslachtsziekte altijd zo klein mogelijk te maken. Dit kan al heel makkelijk, door de hierboven beschreven onveilige situaties te voorkómen.

Je kunt geen geslachtsziekte oplopen (ook HIV niet) door iemand een hand te geven of iemand een zoen te geven. Insectenbeten geven geen verhoogd risico op een geslachtsziekte. Ook de WC-bril is geen besmettingshaard. Uiteraard is het niet verstandig om op een WC-bril te gaan zitten die vol zit met bloed en sperma.

Van tongzoenen kan je overigens wel weer ziek worden: de Ziekte van Pfeiffer is daar een voorbeeld van. Pfeiffer wordt ook wel de ‘kissing disease’ genoemd en wordt met name overgedragen bij het tongzoenen.