Home > Het condoom

Het condoom

Condooms zijn tegenwoordig in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en vormt vaak een deel van het voorspel. Lichtgevende condooms en condooms met smaakjes kunnen het seksuele genot verhogen. Maar uiteraard moet de functionaliteit van het condoom het belangrijkste zijn. Let dus op met ‘fun-condooms’ dat ze ook doen waar ze voor bedoeld zijn: het voorkomen van zwangerschap én bescherming bieden tegen geslachtsziekten.

Condooms waren in eerste instantie altijd van latex (rubbersoort). Sommige mensen kregen bij het gebruik last van rubberallergie. Tegenwoordig zijn er ook latexvrije condooms, die voorzien zijn van een glijmiddel.

Tips gebruik condoom

Het is belangrijk om op tijd het condoom om te doen. Tijdens het voorspel kan er al voorvocht vrijkomen en het is verstandig om dan al een condoom om te doen.

Na de zaadlozing moet niet te lang gewacht worden met het het terugtrekken van de penis en het condoom af te doen. Als de penis verslapt kan het condoom eraf glijden en dan kan er alsnog sperma in de vagina terecht komen.

Voorkom na het vrijen direct lichamelijk contact tussen penis en lichaam van de vrouw/het meisje.

Om ongelukjes te voorkomen (bij het scheuren van het condoom of bij contact tussen penis en lichaam van de vrouw als er nog geen condoom om de penis heen zit) kunnen zaaddodende middelen gebruikt worden. Sommige condooms zijn standaard voorzien van een zaaddodend middel.