Voorkomen

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Hoe voorkom je SOA

Voorkómen van een geslachtsziekte / SOA

Het voorkómen van een geslachtsziekte is al een heel eind geregeld, als je veilig vrijt (veilige seks hebt). Hieronder wordt in elk geval verstaan dat je een condoom gebruikt bij zowel vaginale seks (penis in vagina) als anale seks (penis in anus/kont). Bij anale seks moet je zelfs een extra stevig condoom gebruiken.

Lees hier alles over het gebruik van condooms.

Bij orale seks moet je ook voorzichtig zijn. Pijpen zonder condoom, betekent dat er sperma in de mond kan komen wat kans geeft op de overdracht van HIV. Ook kan er op die manier bijvoorbeeld herpes genitalis in de mond terecht komen. Bij onbeschermd beffen kan er bijvoorbeeld menstruatiebloed in de mond komen. Het likken van de anus geeft weer kans op hepatitis B. Pijpen is dus alleen veilig als je een condoom gebruikt en beffen / anuslikken is alleen veilig als je een beflapje gebruikt.

Zoenen, strelen en knuffelen hoeven niet onveilig te zijn. Schaamluis kan echter wel overspringen als er direct contact tussen het schaamhaar van de beide (sex)partners.

Kans op een geslachtsziekte / SOA

Als je onveilig vrijt heb je kans op een SOA. Echter, als je een vaste partner hebt is de kans op het oplopen van een geslachtsziekte natuurlijk erg klein. Vooral bij wisselende onveilige contacten van één of beide partijen, wordt de kans op een geslachtsziekte groot. Ook vakanties in bijvoorbeeld Salou willen nog weleens leiden tot onbeschermde, wisselende contacten.

Intraveneuze drugsgebruikers (waarbij drugs met een injectienaald in een ader wordt ingespoten) hebben meer kans op HIV doordat er bij het gemeenschappelijk gebruik van naalden bloed-bloed contact tot stand komt. Op die manier wordt HIV makkelijk verspreid. Ook prostituees én hun klanten lopen een verhoogd risico, met name verslaafde prostituees die via injectienaalden of via onveilige seks HIV oplopen.

Als erbij zowel jezelf als bij je partnerer geen sprake is van wisselende contacten, dan is de kans klein dat je een geslachtsziekte oploopt.

De kans dat je HIV oploopt via een bloedtransfusie is in Nederland heel erg klein. In andere landen, en zeker in landen op het continent Afrika, is die kans een stuk groter. Als je op vakantie gaat naar verre landen kan het dan ook raadzaam zijn om een goede verzekering te hebben in Nederland zodat je terug gevlogen kan worden. Ook het gebruik van injectienaalden is in verre landen vaak slecht geregeld. Verwacht je injectienaalden nodig te hebben, dan kun je het beste zélf verse, schone naalden meenemen op je reis.


(Advertentie)-->

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Hoe voorkom je SOA
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Geslachtsziekte.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)