Schaamluis (platjes)

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Welke SOA zijn er » Schaamluis (platjes)

Schaamluis (platjes)

Schaamluis is vervelend, maar niet gevaarlijk. Overbrenging vindt plaats door seksueel contact, maar kan ook kan gebeuren door het dragen van iemand anders’ kleren. Schaamluis is te vergelijken met hoofdluis. Schaamluis zijn hele kleine beestjes (luizen) die leven van het bloed van mensen. Ze leven tussen het schaamhaar of okselhaar op het lichaam. De ontlasting van de luizen is rood of bruin en is te zien in je ondergoed. De huid kan geďrriteerd raken en rood, doordat de luizen kleine beetjes maken in de huid om bij het bloed te komen. Vaak is er sprake van jeuk, maar krabben helpt daar niet tegen én kan zelfs leiden tot ontstekingen.

Schaamluis is zelf vast te stellen, maar je kan natuurlijk ook bij het vermoeden van schaamluis naar de huisarts te gaan. Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoef je je er toch echt niet voor te schamen. De naam duidt op de plek waar de luis zich bevindt: op en rond de schaam-streek.

Voor de behandeling kun je je wenden tot de apotheek, maar een goede shampoo tegen hoofdluis helpt ook tegen schaamluis.

Als je denkt dat je de schaamluis opgelopen hebt via onveilig seksueel contact, is het raadzaam om je te laten controleren op andere geslachtsziektes. Die kun je namelijk ook opgelopen hebben tijdens het onveilige seksuele contact.


(Advertentie)-->

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Welke SOA zijn er » Schaamluis (platjes)
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Geslachtsziekte.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)