HIV / AIDS

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten Ľ Welke SOA zijn er Ľ HIV / AIDS

HIV / AIDS

HIV is het virus dat uiteindelijk overgaat in AIDS. HIV is een virus dat o.a. overgedragen kan worden via geslachtsverkeer, via bloed-sperma contact, via bloedtransfusies, via bloed-bloed contact en via vuile/bebloede injectienaalden. Het is een seksueel overdraagbare aandoening, maar geen geslachtsziekte. HIV-patiŽnten worden ook wel seropositief genoemd.

Het virus HIV tast het afweersysteem van het lichaam aan. Als het virus in het lichaam komt, begint het zich langzaam te vermenigvuldigen. Zo wordt de invloed op het afweersysteem steeds groter. Uiteindelijk wordt het afweersysteem zo ernstig aangetast, dat een patiŽnt allerlei ziektes begint te krijgen. Is het eenmaal zo ver, dan spreken we niet meer van HIV, maar van AIDS.

Het afweersysteem is de hele dag bezig om het menselijk lichaam te ontdoen van bacteriŽn en virussen die wij via de handen (in de mond), via het eten en op andere manieren in ons lichaam krijgen. Zonder dit systeem krijg je bijvoorbeeld heel makkelijk een ernstige longontsteking en allerlei andere ziektes die gezonde mensen in principe niet krijgen. Uiteindelijk kan een AIDS-patiŽnt doodgaan aan bijvoorbeeld een longontsteking, omdat het lichaam zich op geen enkele manier meer kan verweren.

Genezing van HIV is (nog) niet mogelijk, maar er is wel een behandeling mogelijk om de groei van het virus tegen te gaan. Dit is wel een moeilijke en intensieve behandeling, waarbij de medicijnen iedere dag stipt op tijd ingenomen moeten worden. Ook zijn er vervelende bijwerkingen mogelijk.

HIV leidde 10 jaar geleden altijd tot AIDS en uiteindelijk tot de dood. Door de nieuwe behandelingsmogelijkheden hoeft HIV niet meer per sť dodelijk te zijn, maar wordt het meer een soort chronische ziekte. Voorwaarde is dan wel dat er een adequate medische behandeling wordt gegeven, waar de patiŽnt actief aan meewerkt.

Het is niet aan de buitenkant te zien of iemand HIV heeft. Het duurt vaak een jaar of tien voor er ernstige klachten komen (en er dus gesproken wordt over AIDS). Een HIV-patiŽnt is voor de rest van zijn leven besmettelijk voor anderen, ook gedurende de eerste 10 jaar waarin er meestal geen klachten zijn.

Overzicht van het aantal AIDS-doden per jaar
Grafiek aids-doden per jaar

Grafische weergave van de verdeling van HIV naar leeftijd en geslacht
Grafiek hiv


(Advertentie)-->

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten Ľ Welke SOA zijn er Ľ HIV / AIDS
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Geslachtsziekte.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)