Herpes genitalis

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Welke SOA zijn er » Herpes genitalis

Herpes genitalis

De koortslip is de meest voorkomende vorm van herpes, maar herpes kan ook op en rond de geslachtsdelen zitten. Dat wordt dan herpes genitalis genoemd. Herpes genitalis uit zich door rode plekjes en met vocht gevulde blaasjes rond maar ook in de geslachtsdelen. De blaasjes gaan over in kleine wondjes en drogen dan langzaam in.

Herpes is zeer besmettelijk en kun je al krijgen door in aanraking te komen met de herpes-uitslag op iemands mond, penis, anus of vagina. Het besmettingsgevaar is het grootst op het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft. Overigens moet er wel direct contact zijn, het is dus niet zo dat je niet meer 'in de buurt' mag komen van iemand die herpes genitalis heeft.

Heb je eenmaal herpes, dan verdwijnt het nooit meer uit je lichaam. Wordt je weerstand op een gegeven moment minder (bijvoorbeeld als je ziek bent), dan kan de herpes zich weer openbaren en dan krijg je weer rode plekjes en blaasjes. Houd er rekening mee dat je dan iedere keer erg besmettelijk bent voor je partner / omgeving. Let goed op met je handen! Via de handen kun je het virus over je eigen lichaam verspreiden, bijvoorbeeld naar je ogen. Raak het ontstoken gedeelte dus zo min mogelijk aan en Was je handen goed als je herpes hebt.

Grafiek herpes genitalisNa het oplopen van een herpes-infectie ontstaan de eerste klachten vaak al na een week. Er is dan meestal sprake van jeuk en een geïrriteerd, branderig en/of pijnlijk gevoel. Er ontstaan rode plekjes op de huid of slijmvliezen. Na één tot anderhalve dag ontstaan er blaasjes of zweertjes. Meestal op of rond de schaamlippen, de penis, rond de anus of bij de ingang van de vagina. Soms ontstaan er ook blaasjes of zweertjes in de anus of de vagina of op de baarmoedermond (ook in de vagina). De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Vrouwen hebben vaak meer last tijdens het plassen.

Na anale seks met iemand die herpes heeft, kan er een ontsteking in de endeldarm ontstaan. Dit kan pijn geven bij de ontlasting en tot bloed- of slijmverlies leiden.

De blaasjes en zweertjes drogen na ongeveer 3 weken in en verdwijnen dan meestal zonder een litteken achter te laten. Het lijkt dan alsof het virus je lichaam verlaten heeft, maar dat is niet zo. Het virus trekt zich terug op de uiteinden van je zenuwen en blijft daar aanwezig. Bij verminderde weerstand of bij hoge stress kan het virus zich weer gaan vermenigvuldigen en kunnen er weer blaasjes of zweertjes ontstaan. Dit is vergelijkbaar met een koortslip. Hoe vaak je herpes terugkrijgt kan verschillen: de een krijgt het maandelijks, de ander haast nooit meer. Meestal is de aanval de eerste keer het ergst.

Helaas is er nog geen goede behandeling tegen het herpes-virus. Er zijn echter wel middelen die de duur van de aanval kunnen verkorten. Bijvoorbeeld Zelitrex, Zovirax en Famvir. Deze middelen zijn op doktersrecept verkrijgbaar. Deze geneesmiddelen remmen de vermenigvuldiging van het virus en voorkomen daardoor verdere uitbreiding van de aanval. De ernst van de klachten vermindert en de duur van de aanval wordt verkort. Het is wel belangrijk dat je zo snel mogelijk na het begin van de aanval begint met de behandeling.


(Advertentie)-->

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Welke SOA zijn er » Herpes genitalis
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Geslachtsziekte.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)