Genitale wratten

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Welke SOA zijn er » Genitale wratten

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een soort wratten die zich bevinden op en rond de geslachtsdelen, in de bilspleet of in de mond. Ook kunnen de wratten in de anus of in de vagina zitten. De klacht bij genitale wratten is vrijwel altijd jeuk. Pijn doen ze eigenlijk nooit.

Genitale wratten kunnen vanzelf verdwijnen, maar behandeling is aan te raden. De behandeling is wel intensief en na de behandeling kun je opnieuw besmet raken door onveilige seks. Het is wel zo dat hoe eerder je behandeld wordt, hoe kleiner de kans is dat ze terugkeren.

Meestal goedaardig

Genitale wratten zijn over het algemeen goedaardige huidafwijkingen die ontstaan na een infectie met een virus op of rondom de plaats van de infectie. Ze zijn meestal vlezig, zacht en huidkleurig tot roze. De wratten kunnen plat zijn of boven de oppervlakte van de huid uit komen. Ze kunnen klein of groot zijn; vaak nemen ze kleine bloemkoolachtige vormen aan. Soms staan ze op zichzelf en soms zijn ze in groepjes aanwezig.

Genitale wratten kunnen op de geslachtsorganen zelf zitten, maar ook in de plasbuis en in of rond de anus. Bij vrouwen kunnen ze ook in de vagina voorkomen. Genitale wratten komen voornamelijk voor bij jong volwassenen.

Veroorzaker

Genitale wratten komen veel voor. In Nederland wordt ruim 25.000 keer per jaar de diagnose gesteld. De veroorzaker van de wratjes is een infectie van de huid of slijmvliezen met het Humaan Papilloma Virus (HPV). Er zijn verschillende typen van het HPV (alle met een eigen nummer), maar niet alle typen veroorzaken genitale wratten. De types 6 en 11 veroorzaken genitale wratten.

Het HPV is overdraagbaar bij seksueel contact. Daarom worden genitale wratten beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of, in andere woorden, een geslachtsziekte. Het virus is zéér besmettelijk en is ook op andere manieren overdraagbaar.

Behandeling

De behandeling van genitale wratten is erop gericht het virus dat de wratjes veroorzaakt uit te schakelen. Bij de behandeling heeft uw arts de keuze uit verschillende behandelingsopties: etsende vloeistoffen, bepaalde crèmes of door diverse ‘chirurgische’ methoden.

De behandelopties zijn te verdelen in thuisbehandelingen (die u zelf kan toepassen) en behandelingen die uitgevoerd worden door een arts. Voor welke behandeling gekozen wordt, hangt onder andere af van de plaats waar de wratten zitten, de uitgebreidheid van de wratten en de voorkeur van u en uw arts.

Thuisbehandeling

De behandelingen die hier staan vermeld kunnen thuis toegepast worden:

  • Crème met Imiquimod als werkzame stof, bijvoorbeeld Aldara
  • Aanstipvloeistof of crème met Podofyllotoxine als werkzame stof, bijvoorbeeld Condyline

Voor meer informatie over de behandelingsmogelijheden verwijzen wij u naar uw behandeld arts.

Grafiek genitale wratten


(Advertentie)-->

U bevindt zich hier: Geslachtsziekten » Welke SOA zijn er » Genitale wratten
(advertenties)

Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Geslachtsziekte.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)